Hamilelikte Spor - Baby Akademi
Hamilelikte Spor

Hamilelikte Spor

Hamilelik, kadınlar için büyük fiziksel ve duygusal değişimlerin olduğu bir dönemdir. Bu süre zarfında, kadınların vücutlarına bakmaları ve sağlıklı bir hamilelik ve bebek sahibi olmaları için ihtiyaç duydukları doğru beslenme, egzersiz ve dinlenmeyi aldıklarından emin olmaları önemlidir. Pek çok kadın, hamilelik sırasında spora devam etmenin güvenli olup olmadığını merak eder ve yanıt, çoğu kadın için sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından izin verildiği sürece orta yoğunlukta sporlara katılmaya devam etmenin genellikle güvenli olduğudur. Hamilelikte spor yapmanın birçok faydası olabilir. Egzersiz, kadınların fiziksel olarak zinde kalmasına yardımcı olabilir, bu da onların hamilelik ve doğumun fiziksel talepleriyle başa çıkmalarını kolaylaştırabilir. Ayrıca gebelik diyabeti ve preeklampsi gibi bazı gebelik komplikasyonlarının riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve genel ruh sağlığını ve esenliğini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ek olarak egzersiz, kadınları bebek taşıma ve bebek bakımı gibi anneliğin fiziksel taleplerine hazırlamaya yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, kadınların hamilelik sırasında herhangi bir yeni egzersiz rejimine devam etmeden veya yeni bir egzersiz rejimine başlamadan önce sağlık uzmanlarına danışmaları önemlidir. Plasenta previa veya erken doğum gibi belirli tıbbi durumları olan kadınların belirli egzersiz türlerinden kaçınmaları veya yaptıkları egzersiz miktarını sınırlamaları gerekebilir. Ek olarak, kanama veya kramp gibi belirli hamilelik semptomları yaşayan kadınların yaptıkları egzersiz miktarını azaltmaları veya egzersize tamamen ara vermeleri gerekebilir. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), hamile kadınların haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş veya yüzme gibi orta yoğunlukta aerobik aktiviteye katılmalarını önermektedir. Ayrıca kadınların haftada en az iki gün halter veya yoga gibi kas güçlendirici faaliyetlerde bulunmalarını tavsiye ediyorlar.

Kadınların egzersiz sırasında dikkatlerini vücutlarına vermeleri ve kendilerini yorgun, baş dönmesi hissettiklerinde veya olağandışı başka semptomlar yaşadıklarında durup dinlenmeleri de önemlidir. Kadınlar ayrıca su içtiklerinden ve yaptıkları egzersiz türüne uygun kıyafet ve ayakkabı giydiklerinden emin olmalıdır. Genel olarak, sağlık uzmanları tarafından onaylandıkları ve egzersiz sırasında vücutlarını dinledikleri sürece çoğu kadının hamilelik sırasında spora devam etmesi güvenlidir. Hamilelik sırasında spora katılmanın, fiziksel zindelik, gelişmiş zihinsel sağlık ve belirli gebelik komplikasyonları riskinin azalması gibi birçok faydası olabilir. Bununla birlikte, kadınların hamilelik sırasında herhangi bir yeni egzersiz rejimine devam etmeden veya yeni bir egzersiz rejimine başlamadan önce sağlık uzmanlarına danışmaları ve egzersiz sırasında vücutlarına dikkat etmeleri önemlidir.

Hamilelikte Sigaradan Neden Uzak Durmalısınız? blog yazımızdan da bilgi edinebilirsiniz.

Hamilelikte Yapılacak En Uygun Egzersizler

Hamilelikte spor yapmak hem anne hem de bebek için faydalıdır. Genel sağlık ve esenliğin iyileştirilmesine, bazı gebelik komplikasyonlarının riskinin azaltılmasına ve annenin doğum ve anneliğin fiziksel taleplerine hazırlanmasına yardımcı olabilir. Ancak hamile kadınların herhangi bir egzersiz etkinliğine başlamadan veya devam etmeden önce sağlık uzmanlarına danışmaları ve egzersiz sırasında vücutlarına dikkat etmeleri önemlidir. Hamile kadınlar için en iyi egzersizlerden biri tempolu yürüyüştür. Yapması kolaydır, özel bir ekipman gerektirmez ve hemen hemen her yerde yapılabilir. Yürüme, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye, dayanıklılık oluşturmaya ve stresi azaltmaya yardımcı olabilecek düşük etkili bir egzersizdir. Hem anne hem de bebek için faydalı olabilecek temiz hava ve güneş ışığı almanın harika bir yoludur.

Hamilelikte Tatlı Tüketimi blog yazımızdan da bilgi edinebilirsiniz.

Hamile kadınlar için bir başka harika egzersiz de yüzmektir. Eklemleri yormayan düşük etkili bir egzersizdir ve suyun kaldırma kuvveti vücut üzerindeki stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Yüzme ayrıca kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye ve dayanıklılık oluşturmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, su vücudun soğumasına yardımcı olabilir, bu da hamilelik sırasında sıcak ve rahatsız hissedebilecek hamile kadınlar için faydalı olabilir. Yoga, hamile kadınlar için bir başka harika egzersizdir. Esnekliği geliştirmeye, güç oluşturmaya ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Yoga ayrıca doğum sırasında kullanılan kasları esneterek ve güçlendirerek vücudu doğuma hazırlamaya yardımcı olabilir. Ek olarak, yoga hem anne hem de bebek için faydalı olabilecek genel zihinsel sağlığı ve esenliği iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Kegel egzersizleri olarak da bilinen pelvik taban egzersizleri de hamilelerin yapması önemlidir. Bu egzersizler pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur, bu da hamilelik ve doğum sırasında ortaya çıkabilecek idrar kaçırma ve diğer sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Genellikle hamile kadınlar için güvenli kabul edilen diğer egzersizler arasında sabit bir bisiklet üzerinde bisiklete binmek, düşük etkili aerobik ve hafif ağırlıklarla halter yer alır. Bununla birlikte, herhangi bir yeni egzersiz rejimine başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Genel olarak, hamile kadınlar haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik aktiviteyi hedeflemeli ve haftada en az iki gün kas güçlendirici aktiviteler yapmalıdır. Ek olarak, hamile kadınların egzersiz sırasında dikkatlerini vücutlarına vermeleri, yorgunluk, baş dönmesi veya diğer olağandışı semptomlar yaşamaları durumunda durmaları ve dinlenmeleri önemlidir. Ayrıca, sulu kaldıklarından ve yaptıkları egzersiz türü için uygun kıyafet ve ayakkabı giydiklerinden emin olmalıdırlar. Sonuç olarak, hamilelikte egzersiz hem anne hem de bebek için faydalı olabilir. Hamile kadınların herhangi bir egzersiz rejimine başlamadan veya devam etmeden önce sağlık uzmanlarına danışmaları ve egzersiz sırasında vücutlarına dikkat etmeleri önemlidir. Tempolu yürüyüş, yüzme, yoga, pelvik taban egzersizleri, sabit bir bisiklette bisiklete binme, düşük etkili aerobik ve hafif ağırlıklarla halter genellikle hamile kadınlar için güvenli kabul edilir. Hamile kadınlar haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik aktiviteyi hedeflemeli ve haftada en az iki gün kas güçlendirici aktiviteler yapmalıdır.

Hamilelikte Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte spor yaparken ilk dikkat edilmesi gereken sporun türüdür. Temas sporları veya düşme riski yüksek olanlar gibi bazı sporlar hamile kadınlar için güvenli olmayabilir. Ek olarak, kayak veya ata binme gibi bazı sporlar, hamile kadınlar için uygun olmayabilecek özel ekipman veya eğitim gerektirebilir. Hamilelerin güvenli, kondisyon seviyelerine uygun ve keyif aldıkları sporları seçmeleri önemlidir. Dikkate alınması gereken bir diğer önemli konu da daha önce de bahsedildiği gibi, sporun yoğunluğudur. Hamile kadınlar, tempolu yürüyüş veya yüzme gibi haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite hedeflemelidir. Ayrıca haftada en az iki gün halter veya yoga gibi kas güçlendirici faaliyetlerde bulunmalıdırlar. 

Bebek Spa Uzmanı Kimdir, Nerelerde Çalışabilir? blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Dikkate alınması gereken bir diğer önemli husus, hamilelik sırasında sporun zamanlamasıdır. İlk üç aylık dönemde bebek gelişiminin çok erken aşamalarındadır ve annenin vücudu yüksek yoğunluklu aktivitelere hazır olmayabilir. Bu nedenle, hamilelik ilerledikçe sporun yoğunluğunu yavaş yavaş ve kademeli olarak artırmak önemlidir. Ek olarak, üçüncü trimesterde annenin vücudu daha yorgun olabilir ve sporun yoğunluğunu azaltmak önemlidir. Hamile kadınların yaptıkları spor türüne uygun kıyafet ve ayakkabı giymeleri de önemlidir. Harekete izin veren nefes alabilen, rahat giysiler en iyisidir. Bununla birlikte güneşin tam tepede olduğu yaz aylarında yürüyüşe çıkmamaları önerilir.

Hamilelik ayrıca vücudu spor performansını etkileyebilecek şekillerde etkileyebilir. Örneğin, hamile kadınlar denge ve koordinasyonlarında bazı sporları yapma yeteneklerini etkileyebilecek değişiklikler yaşayabilirler. Ek olarak, hamile kadınlar, yüksek yoğunluklu aktiviteler gerçekleştirme yeteneklerini etkileyebilecek nefes darlığı yaşayabilir.

Scroll to Top