Hamilelikte Tatlı Tüketimi - Baby Akademi
Hamilelikte Tatlı Tüketimi

Hamilelikte Tatlı Tüketimi

Hamilelik, kadınların sağlıklarına ve beslenmelerine ekstra özen göstermeleri gereken kritik bir dönemdir. Dengeli beslenmek önemli olsa da birçok hamile kadın tatlı ve şeker tüketmek ister. Hamilelik sırasında kararında miktarlarda tatlı tüketiminin bazı faydaları olabilmekle beraber, gereğinden fazla tatlı tüketiminin hem anne hem de bebek sağlığına zararlı olacağı noktalar da olacaktır. Örneğin, karbonhidrat oranı yüksek tatlılar mide bulantısı ve sabah bulantılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bitter çikolata gibi demir açısından zengin tatlılar yemek, hamilelik sırasında yaygın bir durum olan anemiyi önlemeye yardımcı olabilir. Yoğurt içerikli kalsiyum açısından zengin tatlılar da bebeğin kemik ve diş gelişimini desteklemeye yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında tatlı tüketiminin bazı faydaları olsa da bazı riskleri de vardır. Şeker ve yağ oranı yüksek tatlılar tüketmek aşırı kilo alımına yol açabilir. Bu da gebelik diyabeti ve diğer komplikasyon risklerini artırabilir. Ayrıca kahve veya çikolata gibi kafein oranı yüksek tatlıların tüketilmesi de erken doğum ve düşük doğum riski gibi komplikasyon riskini artırabilir.

Hamilelik sırasında tatlıların sağlıklı bir şekilde tadını çıkarmak için, şeker ve yağ oranı düşük ve besin değeri yüksek çeşitler seçmek önemlidir. Çilek, yaban mersini ve ahududu gibi taze meyveler mükemmel bir seçenektir. Antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bakımından zengindirler ve doğal bir tatlılık sağlarlar. Meyveli ve ballı süzme yoğurt, protein ve kalsiyum oranı yüksek ve şeker oranı düşük bir başka sağlıklı tatlı seçeneğidir. Bitter çikolata da demir, antioksidanlar ve diğer besinler açısından zengin olduğu için iyi bir seçimdir. Sağlıklı tatlılar bile aşırı kilo alımına katkıda bulunabileceğinden porsiyon boyutlarını sınırlamak önemlidir. Dolayısıyla hamilelik sırasında tatlı tüketiminin hem faydaları hem de riskleri olduğundan, çeşitli besin maddelerini içeren dengeli bir diyet önemli olmakla birlikte, tatlıların tadını sağlıklı bir şekilde çıkarmak da mümkündür. Hamile kadınlar şeker ve yağ oranı düşük, besin değeri yüksek seçenekleri tercih ederek tatlı isteklerini giderebilir. Aynı zamanda kendi sağlıklarını ve bebeklerinin gelişimini destekleyebilirler. 

Hamilelikte Aşerme

Hamilelik, bir kadının hayatında birçok fiziksel ve duygusal pek çok değişikliğin meydana geldiği benzersiz bir dönemdir. En sık yaşanan değişikliklerden biri de hamilelik aşermeleridir. Yani anne adayı normalde yemediği bazı besin maddelerine ihtiyaç duyabileceği gibi, çok sevdiği gıdaları da fazla fazla yeme ihtiyacı duyabilir. Bu aşermeler hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve hem sağlıklı hem de sağlıksız çeşitli yiyecekleri içerebilir. Hamilelik aşermeleri, belirli yiyecekleri yemeye yönelik yoğun dürtülerdir. Aşermeler meyve ve sebze gibi sağlıklı gıdalar için olabileceği gibi çikolata, cips ve dondurma gibi sağlıksız gıdalar için de olabilir. Gebelik sırasında yaşanan bu gıda tüketme ihtiyaçlarını, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler, tat ve koku değişiklikleri ile bağlantılı olduğuna inanılmaktadır. Hamilelik aşermelerinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bazı teoriler bu aşermelerin vücudun belirli besinlere ihtiyaç duyduğuna dair sinyal verme yolu olabileceğini öne sürmektedir. Örneğin, kırmızı et aşermesi protein veya demir ihtiyacına, narenciye aşermesi ise C vitamini ihtiyacına işaret ediyor olabilir. Ancak, abur cubur ve şekerli atıştırmalıklar gibi sağlıksız gıdalara yönelik aşermelerin sağlıksız kilo alımına ve diğer komplikasyonlara yol açabileceğinden, aşırıya kaçılmaması gerektiğini unutmamak önemlidir.

Hamilelikte Beslenme blog yazımız da ilginizi çekecektir.

Hamilelik sırasında vücudunuzu dinlemek ve aşermelere dikkat etmek önemli olmakla birlikte, bu aşermeleri sağlıklı bir şekilde yönetmek de önemlidir. Aşağıda hamilelik aşermelerini yönetmeye yardımcı olacak bazı beslenme önerilerinden de bahsedeceğiz.

Sağlıklı yiyecek seçimleri yapın

Sağlıksız aşermelere teslim olmak yerine, aşermelerinizi sizi tatmin edebilecek daha sağlıklı alternatifleri tercih ederek de giderebilirsiniz. Örneğin, canınız tatlı bir şeyler çekiyorsa, çikolata veya dondurma yerine taze meyve, ballı yoğurt yada meyveli yoğurt yemeyi deneyin. Kuru meyve seçenekleri de atıştırmalık için güzel bir alternatif olacaktır. Atıştırma ihtiyacınız can sıkıntısından meydana geliyorsa küçük parçalı meyveler hazırlayarak atıştırma sürenizi uzatabilir ve böylece sağlıksız gıda tüketimi yapmak yerine günlük meyve ihtiyacınızı da karşılamış olursunuz.

Dengeli beslenin

Bol miktarda meyve, sebze, yağsız protein ve tam tahıl içeren dengeli bir diyet, hamilelik aşermelerinin sıklığını ve yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Ana öğün ve ara öğünlerinizin zamanını düzenledikten sonra bu düzene uyum sağlayın. Uzun süre aç kalmak gebelik süreci dışında da vücut için sağlıksız bir durumdur. Ancak gebelik sürecinde düşük tansiyon kaynaklı yorgunluk ve halsizliğe de neden olabilir. Ana öğün aralarınıza kısa atıştırmalıklar koyarak açlık yaşamanın önüne geçebilirsiniz. Böylece açlıkla gelen yeme krizleri yaşamayacak ve hafif gıdalarla beslenme sürecinizi yönetebileceksiniz.

Hamilelikte Alınması Gereken Vitaminler blog yazımız da ilginizi çekebilir.

Elbette yeme düzenindeki çeşitlilik de önemlidir. Yani tek tip beslenme yerine beslenme programınıza çeşitli besin öğelerini dahil etmelisiniz. Protein, sağlıklı yağlar, karbonhidrat, sebze ve meyve, süt ve süt ürünleri, bol bol lifli gıdalar tüketmeniz, bağışıklığınızı güçlendirmenize, kendinizi sağlıklı ve enerjik hissetmenize de yardımcı olacaktır.

Susuz kalmayın

Bol su içmek aşermelerin sıklığını ve yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Günlük olarak içmeniz gereken su miktarını öğrenin ve gün içerisinde su tüketimini alışkanlık haline getirin. Susuzluk hissetmeseniz bile vücudunuzun ihtiyacı olan suyu alabilmesi çok önemlidir. burada unutulmaması gereken önemli bir detay, her sıvı tüketiminin su ile eşdeğer olduğunu düşünmektir. Gün içerisinde çay, meyve suyu, süt gibi içecekler tüketseniz bile almanız gereken saf su miktarı değişmez ve sağlığınız için büyük önem taşır.

Bu süreçte yoğun kafein tüketiminden kaçınmak ve gazlı içecekleri hayatınızdan çıkarmak da sağlıklı bir seçenek olacaktır. Yine gün içerisinde tatlı bir şeyler içme ihtiyacı hissettiğinizde taze meyve suyu tüketebilir, hem tatlı ihtiyacınızı hem de sıvı ihtiyacınızı sağlıklı şekilde karşılayabilirsiniz.

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz yapmak stres ve anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olabileceği gibi, hamilelik sürecinde alınacak gereksiz kilo alımının da önüne geçmektedir. Aynı zamanda gebelkik dönemine uygun egzersizler ile keyifli vakit geçirebilir ve yine sağlıksız atıştırma alışkanlıklarınızdan kurtulabilirsiniz.

Hamilelikte Tatlı Krizleri ile Başa Çıkmanın Yolları

Hamileliğin, kadınların vücutlarında iştah artışı ve belirli gıdalara karşı istek duyma gibi birçok değişikliğin yaşandığı bir dönem olduğundan bahsetmiştik. Hamilelik sırasında en yaygın isteklerden biri tatlı yiyeceklerdir. Vücudunuzun isteklerini dinlemek önemli olmakla birlikte, bu istekleri sağlıklı bir şekilde yönetmek de önemlidir. İşlenmiş şekerli ikramlarla kendinizi şımartmak yerine, ek besinsel faydalar sağlayan doğal tatlandırıcıları tercih edin. Örneğin, doğal olarak tatlı olan çilek, üzüm veya mango gibi meyveleri tercih edebilirsiniz. Yemeklerinize ve tatlılarınıza bal, agave nektarı veya akçaağaç şurubu gibi doğal tatlandırıcılar da ekleyebilirsiniz. Bu tatlandırıcılar işlenmiş şekerlere göre çok daha sağlıklı alternatiflerdir ve tatlı krizlerini kontrol etmeye yardımcı olabilirler. Küçük ve sık öğünler yemek, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir ve bu da şekerli yiyeceklere olan isteği azaltmaya yardımcı olacaktır. Her öğüne protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağlar eklediğinizden emin olun. Bu, kendinizi tok hissetmenize yardımcı olarak tatlılara olan düşkünlüğünüzü de azaltacaktır. 

Bazen tatlı yiyeceklere duyulan istek susuzlukla da karıştırılabilir. Bol su içmek, susuz kalmamanıza ve tatlı krizlerinin sıklığını ve yoğunluğunu azaltmanıza yardımcı olabilir. Suyunuza taze meyve, limon veya misket limonu ekleyerek de lezzet katabilirsiniz. Yorgunluk ve uykusuzluk şekerli gıdalara olan isteğin artmasına neden olabilir. Enerji seviyenizi yüksek tutmak ve tatlı krizlerini önlemek için yeterince dinlendiğinizden ve uyuduğunuzdan emin olun. Düzenli egzersiz yapmak, tatlı yiyeceklere olan isteği tetikleyebilen stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Hamilelik sırasında tatlı krizleriyle mücadele ediyorsanız, sağlık uzmanınızdan, kayıtlı bir diyetisyenden veya bir danışmandan destek de alabilirsiniz. Bu kişiler size tatlı krizleriyle başa çıkmanız için yararlı ipuçları ve stratejiler sağlayabilir. Tatlı krizleri hamilelikte sık karşılaşılan bir durumdur, ancak çok fazla şekerli gıdaya düşkünlük, kilo alımına ve diğer sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Bu sebeple özellikle hamilelik sürecinde bu durumu iyi yönetmeniz gerekmektedir. 

Scroll to Top