Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Farklar - Baby Akademi
Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Farklar

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Farklar

Doğum yapmak, kadınların hayatındaki en önemli anlar arasında yer alır. Doğum yaparken kadınların doğumu gerçekleştirmek için tercih edebileceği iki seçeneği bulunur: normal doğum ve sezaryen doğum. Bu iki doğum yöntemini detaylı bir şekilde anlamak ve aralarındaki farkları bilmek, anne ve bebek için en doğru doğum yöntemini seçmeye yardımcı olur. 

Normal Doğum Nedir?

Normal doğum, bebeğin anne rahminden doğal yolla çıkması sürecidir. Bu süreç, doğum kanalı olarak adlandırılan vajina ve serviks (rahim ağzı) gibi organlar vasıtasıyla gerçekleşir. 

Normal doğum, doğal bir süreçtir ve bebeklerin çoğunluğu bu şekilde doğar. Ancak, bazı durumlarda normal doğum mümkün olmayabilir ve sezaryen ile doğum yapılması hem anne hem de bebeğin sağlığı için mecburi olarak gerekebilir. Buna sebebiyet verecek durumlar bebeğin kilosu, anne sağlığı ile ilgili sorunlar, bebeğin pozisyonu ve diğer faktörler olarak sıralanabilir.

Normal doğum süreci, doğumun erken, aktif ve ikinci evreleri olarak adlandırılan üç aşamadan oluşur. Bu aşamalar, doğumun başlaması ve bebeğin doğum kanalından çıkması sürecinde farklı işlevlere sahip olan vücut hormonları ve kaslar tarafından kontrol edilir. Doğum sonrasında, bebeğin plasentası da doğum kanalından çıkacaktır. Normal doğumun gerçekleşmesi süreci birkaç saat sürebilecek ve bu süreç içerisinde annenin acı eşiğine bağlı olarak sancılı ve acılı olabilecektir. Normal doğum sonrasında bebek ve annenin hemen ten tene temas etmesi ve emmesi sağlanarak anne ile bebek arasındaki bağ da kuvvetleneceğinden, eğer annede yada bebekte bir sağlık problemi yoksa, normal doğum sürecine uygunsa, doktorlar tarafından genellikle normal doğum önerilmektedir.

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen doğum, bebeğin doğum kanalı yerine anne karnından kasık kısmına yakın olan bölümden cerrahi bir kesim yoluyla doğurtulduğu bir doğum yöntemidir. Bu işlem, genellikle doğumun normal yolla gerçekleşmesinin mümkün olmadığı durumlarda tercih edilir.

Sezaryen doğum, genellikle normal doğum yapmanın anne veya bebeğin sağlığı için bir risk oluşturması halinde tercih edilir. Bunlar arasında bebeğin normal doğum kanalına sığamaması, bebeğin kalp atışlarında anormallikler, bebeğin belirgin bir şekilde yanlış pozisyonda olması, anne veya bebeğin sağlığı ile ilgili komplikasyonlar, plasentanın rahim duvarına çok yakın olması, beklenen süreçte beklenen doğum sancılarının başlamaması veya rahim ağzının açılmaması gibi durumlar yer alır.

Sezaryen doğum, genellikle epidural veya spinal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu yöntemde, anne sırtına veya beline bir iğne yerleştirilerek anestezi uygulanır ve böylece anne doğumun acısını hissetmez; ancak bilinci açık olduğundan doğum sürecini görebilir. Ardından, cerrah bir kesim yoluyla bebeği almak için rahim açılır ve bebeğin doğumu gerçekleştirilir. Sonrasında yine cerrahi süreç tamamlanarak açılan kesi kapatılır.

Emzirme Döneminde Bilmeniz Gerekenler blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Sezaryen doğum, normal doğuma göre daha invaziv bir prosedürdür ve doğum sonrası iyileşme süresi daha uzun olabilir. Ancak, bazı durumlarda sezaryen doğumun gerekli olduğu ve anne veya bebeğin sağlığı için önemli bir kurtarıcı tedavi olabileceği unutulmamalıdır.

Sezaryen sonrasında normal doğuma nispeten anne karnındaki şişliğin normale dönmesi daha uzun bir süreç alabilir ve elbette bir ameliyat geçirmiş olacağından annenin hareketlerinin dikişlere zarar vermeyecek şekilde sınırlandıırlması gerekebilir.

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Farklar

Normal doğum ve sezaryen doğum arasındaki farkları anlamak, bu doğum yöntemlerini doğru değerlendirmek açısından önemlidir. Bu iki doğum yöntemi arasındaki temel farklar şu şekilde sıralanabilir: 

Doğum süreci

Normal doğum, bebeğin doğal yolla anne vajinasından çıkmasıdır. Sezaryen doğum, bebeğin cerrahi bir kesimle rahimden alınmasıdır. Doğum sırasında normal doğum sırasında sancıya bağlı acı hissedilmesi normal iken, sezaryen doğumda doğum sırasında anne acı yada ağrı hissetmez ancak anestezi etkisi geçtikçe hissedebilecektir.

Anestezi

Normal doğumda epidural anestezi, lokal anestezi kullanılabilir yada bir anestezi yöntemi kullanılmayabilir. Sezaryen doğumda genellikle epidural veya spinal anestezi kullanılır.

İyileşme süresi

Normal doğum sonrası iyileşme süresi genellikle daha kısadır. Sezaryen doğum sonrası iyileşme süresi daha uzun olabilir. Birkaç hafta annenin hareketlerine kısıtlama getirilebilir.

Riskler

Normal doğumda kanama veya enfeksiyon gibi bazı riskler bulunurken, sezaryen doğumda enfeksiyon, kanama, yaralanma ve anesteziye bağlı riskler vardır. Ancak bu konuda kadın doğum doktoru anne ve bebeğin sağlığı için en doğru doğum yöntemini uygulayacaktır.

Bebek sağlığı

Normal doğumda bebekler genellikle daha hızlı toparlanır ve solunum sistemi gelişimi için daha yararlıdır. Anne ve bebek için daha hızlı bir toparlanma süreci sunar. Eskiden sezaryen doğum genel anestezi ile yapıldığından anne ve bebeğin doğum sonrası hemen temasta olması mümkün olmayabiliyordu. Ancak artı günümüzde sezaryen doğum sonrasında da hemen anne ve bebeğin temas etmesi sağlanmaktadır.

Doğum sonrası emzirme

Her iki doğum türünde de anneden süt gelmektedir. Sezaryen doğumda belki annenin hareket kısıtlaması mevcut olabilir; ancak ufak bir destekle annenin hemen bebeğini emzirmesi sağlanabilir.

Normal doğum veya sezaryen doğum, her anne için farklıdır ve her doğum deneyimi teorik olarak aynı olsa da pratik olarak birbirinden farklı deneyimler sunmaktadır. Doğum tercihleri ve seçenekleri hakkında doktorlarla konuşmak, doğum planlaması yapmak ve doğum öncesinde gereken tüm bilgileri alarak rahat bir şekilde doğuma girmek, annenin gerginliğini azaltmak açısından önemlidir.

Süt Sağma Makinası Nedir Ne İşe Yarar? blog yazımızdan da bilgi edinebilirsiniz.

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir? 

Son yıllarda anne adayları normal doğum yerine sezaryen doğumu tercih edebilmektedir. Ancak bazı durumlarda bu doğum yönteminin anne ve bebek sağlığı açısından mecburen tercih edilmesi gerekebilir.

  • Bebeğin normal doğum kanalına sığamayacak kadar büyük olması (makat veya omuz duruşu gibi)
  • Bebeğin kalp atışlarında anormallikler olması
  • Bebeğin belirgin bir şekilde yanlış pozisyonda olması
  • Anne veya bebeğin sağlık durumunda ciddi bir riskin olması (örneğin, preeklampsi, plasenta previa gibi durumlar)
  • Daha önceki normal doğumların komplikasyonlarla sonuçlanması
  • İkiz veya daha fazla çoğul gebelikler
  • Anne karnındaki amniyotik sıvı miktarının yetersiz olması
  • Rahim ağzının açılmaması veya doğumun yavaş ilerlemesi

Sezaryen doğum, normal doğuma göre, yalnızca doğum ile bebeğin hayata gelmesi düşünüldüğünde daha acısız, zamanlanabilen ve konforlu bir süreç olmaktadır. Ancak basit de olsa bir ameliyat içeriği olduğundan, doğum sonrası annenin toparlanma süreci, normal doğuma göre daha uzun olacaktır.

Sezaryen Doğum Zararlı mıdır? 

Sezaryen doğum, tıbbi olarak gerektiği durumlarda yapılması durumunda, anne ve bebeğin sağlığı için oldukça güvenli bir prosedürdür. Ancak, tüm cerrahi prosedürler gibi, sezaryen doğum da bazı riskler taşıyabilir. Bu nedenle bu prosedüre karar vermeden önce hem anne hem de bebek açısından tüm risklerin detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. 

Sezaryen doğum sonrası anne için olası riskler şunları içerebilir:

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Anesteziye bağlı komplikasyonlar
  • Yara enfeksiyonu veya yara açılması
  • İdrar yolu veya bağırsak problemleri
  • Nefes darlığı
  • Postoperatif ağrı

Bebeğin doğum sonrası potansiyel riskleri ise şunlardır:

  • Solunum sıkıntısı
  • Düşük doğum ağırlığı
  • Enfeksiyon
  • Nadiren yaralanma veya kesikler

Sezaryen doğumun yan etkileri arasında, annenin emzirme sürecinde zorluk çekmesi de yer alabilir. Bununla birlikte, bu yan etkiler genellikle geçicidir ve çoğu durumda, anne ve bebek için hayat kurtarıcı olabilir.

Sonuç olarak, sezaryen doğum birçok risk taşısa da, tıbbi olarak gerektiği durumlarda yapılması, anne ve bebeğin sağlığı için önemli bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, herhangi bir tıbbi prosedürde olduğu gibi, sezaryen doğum kararı her zaman, anne ve bebeğin durumunu değerlendiren kadın doğum konusunda uzman bir doktor tarafından verilmelidir.

Scroll to Top