Bilimsel ismiyle in vitro fertilizasyon olarak da bilinen tüp bebek tedavisi, sperm ve yumurtaların bir laboratuvar kabında birleştirilmesini içeren bir yardımcı üreme teknolojisi türüdür. Elde edilen embriyo ya da embriyolar daha sonra rahme transfer edilir. Tedavi karmaşık bir süreçtir ve genellikle başka yollarla gebe kalamayan çiftler için son çare olarak kullanılır. Tüp bebek tedavisi süreci genellikle birkaç aşamadan oluşur. İlk olarak, kadın yumurtalıkları birden fazla yumurta üretmeye teşvik etmek için hormon tedavisine tabi tutulur. Yumurtalar daha sonra küçük bir cerrahi prosedürle alınır ve bir laboratuvar kabında spermle karıştırılır. Döllenme başarılı olursa, elde edilen embriyolar rahme transfer edilmeden önce birkaç gün boyunca kültürlenir.
Tüp Bebek Tedavisi Nedenleri
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin tüp bebek tedavisi görmeyi tercih etmelerinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Kısaca bu nedenlerden de bahsedelim.
Kısırlık
Partnerlerden birinde üremeye ilişkin bir problem olması ve bebek sahibi olunmasının normal işleyişte düşük oranda mümkün olması gibi durumlarda partnerlerden birine kısırlık teşhisi konulmuş olabilir. Uzun süredir gebe kalmaya çalışan ancak başarılı olamayan çiftler tüp bebek tedavisi görerek çocuk sahibi olmayı düşünebilir.
Düşük sperm sayısı
Sperm sayısı düşük veya sperm hareketliliği zayıf olan erkekler, döllenme şanslarını artırmak için tüp bebek tedavisini seçebilirler. Böylece doğal yolla gebelikle sonuçlanmayan birliktelikler için baba adayının spermleri kullanılabilir.
Tıkalı veya hasarlı fallop tüpleri
Fallop tüpleri tıkalı veya hasarlı olan kadınlar, daha önce bir kadın hastalığı geçirmiş ve doğal yolla gebe kalması mümkün olmayan kadınlar, ameliyata alternatif olarak tüp bebek tedavisini seçebilirler.
Endometriozis
Endometriozisi olan kadınlar, doğal yollarla gebe kalmak genellikle zor olduğu için, doktorlarının da önerisiyle tüp bebek tedavisini tercih edebilirler.
Açıklanamayan infertilite
Bazı çiftler açıklanamayan kısırlığa sahip olabilir ve gebe kalma şanslarını artırmak için tüp tedavisi önerilebilir.
Ancak, herkes tüp tedavisi için uygun bir aday değildir. Tüp bebek tedavisini düşünen çiftler, kendileri için en iyi hareket tarzının bu olup olmadığını belirlemek için seçeneklerini bir uzman ile görüşmelidir. Genel olarak, belirli bir yaştan sonra başarılı bir gebelik şansı önemli ölçüde azaldığından, 45 yaşın üzerindeki kadınlara tüp tedavisi önerilmeyebilir. Tüp bebek tedavisi kesin başarı şansı olan bir tedavi türü değildir. Genel olarak çiftler öncelikle süreç hakkında detaylı şekilde bilgilendirilir, doktorlarından olasılıklar hakkında bilgi alır ve sonrasında bu tedavi sürecine başlamaya karar vermek yada vermek kendi insiyatiflerindedir.
Hamilelik Dönemi Karı Koca İlişkisi Nasıl Olmalı? blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Tüp bebek tedavisi maliyeti yüksek ve süreç olarak çiftleri psikolojik olarak da etkileyebilecek karmaşık bir süreçtir. Genellikle doğal yollarla gebe kalamayan çiftler için son çare olarak önerilir ve uygulanabilir. Bununla birlikte, herkes tüp bebek tedavisi için uygun bir aday değildir ve çiftler herhangi bir karar vermeden önce mutlaka konunun uzmanlarıyla görüşmeli ve tüm seçenekleri değerlendirmelidirler.
Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tüp bebek tedavisi tamamlanması birkaç hafta hatta aylar sürebilen bir yardımcı üreme teknolojisi türüdür. Tüp bebek tedavisi için gereken süre, kadının yaşı, kliniğin protokolleri ve altta yatan herhangi bir tıbbi durum dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Çiftlerin sağlık geçmişleri, daha önce gebelik varsa ne şekilde sonuçlandığı ve iki partnere de yapılacak testlerden sonra sağlıklı işleyecek şekilde başlatılabilir. Tüp bebek tedavi süreci genellikle her biri farklı sürelerde tamamlanabilen aşağıda detaylarından bahsettiğimiz birkaç aşamadan oluşur.
Yumurtalık stimülasyonu
Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması, yumurtalıkların birden fazla yumurta üretmesi için uyarılmasını içerir. Bu uyarılma ise uzman kontrolünde hormonal ilaçlarla sağlanır. Bu aşamanın uzunluğu 8 ila 14 gün arasında değişebilir.
Yumurta toplama
Yumurtalar olgunlaştıktan sonra, transvajinal ultrason kılavuzluğunda küçük bir cerrahi prosedür ile alınırlar. Bu prosedürün tamamlanması yaklaşık 20-30 dakika kadar sürer.
Döllenme
Alınan yumurtalar daha sonra döllenmeyi kolaylaştırmak için bir laboratuvar kabında sperm ile karıştırılır. Bu aşama 1-2 gün sürebilir.
Embriyo kültürü
Elde edilen embriyolar daha sonra gelişmeye izin vermek için 3 ila 5 gün boyunca bir laboratuvarda kültürlenir. Bazı durumlarda, embriyolar rahme transfer edilmeden önce 6 veya 7 güne kadar kültürlenebilir.
Embriyo transferi
Tüp bebek tedavisinin son aşaması, bir veya daha fazla embriyonun rahme transfer edilmesini içerir. Bu genellikle yumurta alımından 3 ila 5 gün sonrasında yapılır. Gerçek transfer prosedürünün tamamlanması sadece birkaç dakika sürer.
Embriyo transferinden sonra, kadının tüp bebek tedavisinin başarılı olup olmadığını belirlemek için gebelik testi yaptırmadan önce yaklaşık iki hafta kadar beklemesi gerekecektir. Titizlikle takip edilen bu süreç sonrasında gebelik testi sonucunun pozitif olması durumunda tüp bebek tedavisi başarıya ulaşmış olacaktır.
Tüp Bebek Tedavisinin Maliyeti Nedir?
Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmak isteyen ve kısırlık yada doğal yoldan hamile kalmaya engel olan çeşitli olumsuzluklarla mücadele eden çiftlerin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olabilecek bir bebek sahibi olma yöntemidir. Bununla birlikte, tüp bebek tedavisinin maliyeti birçok çift için büyük bir engel olabilir. Tüp bebek tedavisinin maliyeti, tedavi kliniğinin yeri ve özellikleri, tıbbi ekibin deneyimi ve itibarı ile gerekli tedavi türü gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Tüp bebek tedavisi, yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplama, döllenme, embriyo kültürü ve embriyo transferi gibi çeşitli aşamaları içerir. Tüp bebek tedavisinin maliyeti, konsültasyon ücretleri, ilaçlar, doğurganlık prosedürleri, laboratuvar ücretleri ve tedavi sonrası bakım dahil olmak üzere çeşitli bileşenlere ayrılabilir.
Konsültasyon ücretleri, çiftin tüp bebek tedavisi için uygun bir aday olup olmadığını belirlemek üzere bir doğurganlık uzmanıyla yapılan ilk konsültasyon için doğurganlık klinikleri tarafından tahsil edilir. Yumurtalık stimülasyonu için gerekecek ilaçlar ve bu ilaçların maliyeti, dozaja ve gerekli döngü sayısına bağlı olarak değişebilir. Yumurta toplama, embriyo transferi ve sperm analizi gibi doğurganlık prosedürlerinin maliyeti de kliniğin konu hakkında uzmanlığı, başarı oranı ve deneyimine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Döllenme, embriyo kültürü ve genetik testler için laboratuvar ücretleri alınır. Bu ücretler, gerekli hizmetin türüne ve tedavinin karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Ultrasonlar, kan testleri ve takip konsültasyonları gibi tedavi sonrası bakım da gerekebilir ve bu hizmetlerin maliyeti de kliniğe göre değişkenlik gösterecektir. Tüp bebek tedavisinin maliyetinin hızla artabileceğini ve bazı çiftlerin başarılı bir hamilelik elde etmek için birden fazla döngüye ihtiyaç duyabileceğini unutmamak önemlidir. Ayrıca, bazı çiftler sperm veya yumurta bağışı gibi ek tedavilere veya hizmetlere ihtiyaç duyabilir ve bu da tüp bebek tedavisinin toplam maliyetini artırabilir. Tüp bebek tedavisini düşünen çiftler, poliçelerinin doğurganlık tedavisini kapsayıp kapsamadığını belirlemek için sağlık hizmeti sağlayıcıları ile ve sigorta şirketleriyle görüşerek net maliyetler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bazı sigorta poliçeleri tüp bebek tedavisinin maliyetinin bir kısmını karşılayabilir iken, bazı sigorta firmalarının hizmet kapsamında karşılanmıyor olabilir. Dolayısıyla bu maliyetli ve titiz bir süreç içeren tedaviye başlamadan önce mutlaka konunun uzmanı olan hekimlerden riskler ve olasılıklar hakkında net bilgiler alınmalıdır.